ŠE K DESETI OBLETNICI

Iz kategorije Saj ni res pa je… “Prispevek HTV ob obletnici podpisa” – Zabok: posnetek s kolodvora Zabok ob ponovnem odprtju proge Zabok – Zagreb (glej sliko)
Shrani.si

Naj dodam, ker spomin ljudi je zelo kratek, podalpskih hominidov pa sploh neizmerljivo (tudi v dobi elektronskih mikroskopov):
Ker je bila vsa javna uprava in v prvi vrsti železnica v času KuK v rokah Budimpešte na vsem teritoriju enovite in nedeljive Kraljevine Ogrske (prim. Ausgleich 1867 in Manifest 16.10.1918) se je ob porazu Centralnih sil in kolapsu KuK, ko so pred invazijo zmagovite antantne srbske vojske pobegnili (tudi) madžarski železničarji, sesul železniški promet na Hrvaškem in v Slavoniji. Ljubljanska vlada je nemudoma priskočila na pomoč in poslala slovensko osebje, da je pomagalo vzpostaviti za oskrbo nujno potrebne povezave. To je Ljubljana lahko storila predvsem zato, ker so Italijani tisti čas pregnali (fizično zbrcali !!!) z območja slovenske dežele Primorske vse slovenske železničarje (Trst, Gorica, Istra, Reka) in jih je ljubljanska vlada poslala reševati situacijo na Hrvaško in v Slavonijo.
Da se ve!
02112019
AL

Leave a Reply