Hrvaška manjšina v slovenskih deželah

Pismo bralca, poslano na Delo 1.3.2011 – doslej ni objavljeno

Beremo, da Hrvati zahtevajo priznanje statusa manjšine v Republiki Sloveniji. To je velika napaka. Hrvati so tako kot trenutno ustavno priznani manjšini Italijanov in Madžarov v naši državi živeli od nekdaj. In to ne kot manjšina, marveč kot “avtohtoni” (če in karkoli že to v resnici pomeni) državljani – seveda ne države Slovenije, ker ta država obstaja šele dve desetletji, marveč slovenskih dežel, ki so bile oddavna države: Primorske na zahodu in Slovenske krajine onstran Mure severno od Drave do sotočja z Muro pod mestom Kotoriba. Da so bile omenjene “dežele” v resnici države, pove etimološka stroka, predvsem pa državna/diplomatska zgodovina in dejstva. Mednarodnopravno subjektiviteto – torej udeležbo v mednarodnih pravnih poslih – so dežele izkazale ob nastanku dvojne monarhije KuK, leta 1867. V ustavnopravnem ustanovnem aktu te tkim. Poravnave namreč piše, da je to dvodržavje sestavljeno iz Kraljevine Ogrske in vojvodin in kraljevin, ki imajo svoje predstavnike v cesarskem svetu na Dunaju. Mednarodnopravno subjektiviteto ima lahko le država, torej v zvezi z državnostjo in mednarodnopravno subjektiviteto slovenskih dežel (dežel z večinskim slovenskim prebivalstvom) ni in ne more biti nobenega spora. Mejo med Slovensko krajino in Hrvaško na reki Dravi pa je ugotovilo in zapisalo kompetentno mednarodno telo v sporazumu v Trianonu leta 1920.
V prej navedenih deželah so torej kot polnopravni državljani poleg Slovencev, živeli tudi Hrvati in Italijani na Primorskem (ozemlje oz Vršiča do otoka Unije), Madžari in Hrvati pa v Slovenski krajini (Totszag) onkraj Mure in severno od Drave. Hrvati in tudi drugi dve etniji morejo avtomatično pridobiti status “konstitutivnih” narodov the slovenskih dežel tisti hip, ko se Slovenija skladno z Manifestom z dne 16. oktobra 1918 ustavno preuredi v Zvezno republiko Slovenijo. K temu jo spodbuja EU s svojimi zahtevami po “regionalizaciji” – kar ni nič drugega, kot vrnitev na ustavnopravno stanje pred poskusom uničenja slovenske zgodovinske identitete in državnosti, ko so ostale dežele/džrave Avstrijskega cesarstva, ki so imele nemškogovorečo večino, na podlagi prej omenjenega Manifesta ustanovile Zvezno republiko Avstrijo (najprej Deutschösterreich), slovenska politična elita pa je to možnost ignorirala in pognala Slovence na pot pospešenega izginjanja. Iz nacije smo se čez noč spremenili v smešnico “troedinega plemena” in v na smrt obsojene manjšine v ostalih treh tujih državah, sosedah.
Ustavnopravnega upravičenja slovenskih dežel v vsem tem času vse do danes ni nihče odpravil in je še manj izginilo, kajti državnost ne mine. Potrebna je le državniška modrost tistih, ki imajo moč odločanja in volja prizadetih – še posebej Hrvatov in drugih državljanov the dežel.
Ustavnopravno ureditev Zvezne republike Slovenije je treba torej nujno izvršiti – vsekakor pa še pred začetkom arbitriranja o vedno obstoječi državni meji.

Tags: , , ,

Leave a Reply