MLADINA 46

Kje se nam je zalomilo? je naslov članka v MLADINI 46 / 13. 11. 2020, Jure Trampuš

 

Kar navaja avtor – od zmede okoli karantene, (“takšne procedure terjajo spremembe zakonov, nove zaposlitve…”), odhajanje v službo okuženih, saj niso imeli nobenega zagotovila, da bodo prejemali kakršno koli nadomestilo… stvari so se jeseni preprosto začele podirati… okužene osebe, ki so hodile na delo, so bile eden izmed vzrokov za širjenje bolezni… “paketi ukrepov” so prihajali z zamudo…  in nazadnje sprašuje, kdo je za to odgovoren.

Nobenega dvoma ni. V osemdesetih letih smo temeljito predebatirali področje “izrednih razmer” – razmer, ko uveljavljena demokratična orodja odločanja ne delujejo ali delujejo prepočasi in celo narobe. V izrednih razmerah so vladni in parlamentarni postopki prepočasni (če sploh lahko pravilno delujejo!), predvsem pa stanje lahko nepošteni osebki izrabljajo za svoje parcialne, separatne namene. Zato je v naši ustavi zapisano, da v takšnih okoliščinah predsednik vlade prepusti izvršna pooblastila predsedniku države – edini osebi (razen poslanca), ki je neposredno izvoljen od vseh državljanov in ima nesporen poln mandat. Z dekreti – takojšnjimi odločitvami na podlagi stroke (v primeru vojne = vojske, v primeru epidemije = NIJZ) in državne administracije, odpadejo vse, v tem članku navedene katastrofalne posledice neupoštevanja ustave in zakonov. Zakaj tisti, ki so dolžni ukrepati skladno z ustavo in zakoni, tega niso storili, je mogoče sklepati po učinkih. V neurejenih okoliščinah se zlorabe samo še vrstijo in kopičijo.

Za katastrofo ne bo nihče odgovarjal – bati se je, da ne zato, ker ga ne bi poklicali na odgovornost, marveč, ker ne bo nihče ostal………………..

Leave a Reply