Domovina in država

Danes je Delo objavilo pismo bralca:

Spoštovani!

Slavnostni govornik je na slovesnosti ob Dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani svoj nagovor začel z besedami: Naša domovina slavi dvajseti rojstni dan.

Tej trditvi seveda odločno ugovarjam. Nihče nima pravice, in še najmanj kakšen državni funkcionar, da meni in mojim takole mimogrede odreče domovino. Smo morebiti semkaj padli z Marsa? Kot da ni dovolj, da nas sluge “tuje učenosti” zmerjajo s prihajači – pritepenci izza nekih Karpatov. Zase in za svoje prednike zanesljivo vem, da smo od nekdaj doma tukaj, v svoji domovini, že pred dvema tisočletjema znani kot Slovenija, katere prirodo smo (iz)oblikovali in nje lepotam dali imena. Pred dvajsetimi leti pa smo se državljani in prebivalci te domovine odločili in ustvarili samostojno državo Republiko Slovenijo. Samo to se je zgodilo, in samo to smemo in moremo praznovati. Dvajset let slavi država, Republika Slovenija.

Andrej Lenarčič

ŠE POMISEL K DRŽAVNI PROSLAVI NA KONGRESNEM TRGU V LJUBLJANI, 24.6.2011

Države nimamo zato, da bi državljanom razlagali, kako je drugje, marveč da sebe predstavimo drugim. Državna proslava pa je še posebna priložnost, da pred lastno in pred tujo javnostjo pokažemo svoje dosežke.

Leave a Reply