Pablo Software Solutions
O udba.netu
© Andrej Lenarčič, 2010
Objave v pismih bralcev v Delu 2003-2008 (6)
Ovaduhi

Afera udba.net

 

08.05.2003

 

Komaj razumljivi molk v rubrikah pisem bralcev o aferi udba.net več kot »molče trobenta« o marsičem. Ta nadvse zgovorni molk zastavlja številna vprašanja, a na še več vprašanj glasno odgovarja.

Tudi ugibati je mogoče: kaj ta zlovešča beseda »udba« še vedno vzbuja tolikšen strah, da omaga pero še tako zagnanih dopisnikov v omenjene rubrike?

A naj ostanejo ob strani ugibanja pa tudi številna vprašanja in odgovori – tudi tista, kako je mogoče, da razkazujejo svetovalci naših najvišjih državnih organov tako pomanjkljivo znanje v zvezi z moderno informatiko. Od vsega precej bolj pomembno je tisto, kar ves čas ostaja v ozadju: kaj namreč dejansko pomeni v času digitalizacije in informacijske revolucije (ki je – mimogrede – pometla s primitivnimi diktaturami, ki so slonele na grobi sili in množičnem »kamenodobnem« ovaduštvu) postaviti na »digitalizirani« ogled skoraj celotno polnoletno populacijo neke države.

O tem, kaj iz takega »darila z nebes« (ga ni razumnega človeka – recimo med statistiki ali v tajnih službah – na planetu, ki bi si kdajkoli upal pričakovati kaj takega!) lahko razberejo in dogradijo z drugimi javnosti že sicer dostopnimi podatki mojstri družbenih raziskovalnih ved in – kar je najbolj grozno – svojat po svetu, ki zna za svoja »mutna posla« nadvse koristno uporabljati in precej bolje razume novodobna digitalizirana orodja kot pa naši državni svetovalci, pa je zaradi ljubega duševnega zdravja bolje ne razmišljati.

Ostaja upanje, da bo ta nepojmljiva (in nepopravljiva!) svinjarija pobudila nekoliko bolj državotvorna razmišljanja, kot smo jim v vsem času trajanja naše samostojnosti priča.

 

 

Ovaduhi

 

22.08.2006

 

Članek na 4. strani Dela (18.8.2006), kjer piše o ovaduški romunski ministrici, bi morali pri nas sprejeti s kaj mešanimi občutki. Naša šentflorjanska srenja se namreč lahko pohvali s kar nekaj spretneži, ki so prek spleta »ovadili« skoraj vse polnoletne državljane naše države vesoljnemu človeštvu in seveda tudi vsem mogočim tajnim službam, ki s takšno elitno zbirko podatkov, zbranih na enem mestu, dobro vedo in znajo kaj početi.

Če pomislimo, kateri splošno znani kujoni so se v tistem kritičnem času spreletavali na relaciji Ljubljana - Singapur - Avstralija/Nova Zelandija, se nekateri izmed njih s tem »dosežkom« celo hvalili, in upoštevamo njih položaje, nam morejo Romuni samo zavidati…

 

 

Osebni podatki

 

11.08.2006

 

Do neba odmeva v Šentflorjanariji, ker je neki zdravnik pisal o zdravstvenem stanju dveh politikov, ki sta že po naravi pod drobnogledom javnosti.

A vihar ne more preglasiti spomina in vprašanja, kje je bila ta »zgrožena javnost«, kje so bili mediji, varuh človekovih pravic in varuh osebnih podatkov, ko je vsem znana oseba z Nove Zelandije, skupaj z znanimi pomagači, dala na svetovni splet bistvene osebne podatke praktično vseh polnoletnih državljank in državljanov Slovenije. Zbir podatkov, ki so bili dolgo časa na voljo vsem in vsakomur na Planetu, je omogočil že povprečni tuji tajni službi, da si je naredila pravi rentgenski posnetek slovenske populacije. Kaj vse lahko s takšno bazo podatkov naredijo CIA, da o Al Kajdi ne načenjam, presega domišljijo navadnega Zemljana. A kljub protestu in prijavi na ustreznih organih, ni bilo nobene reakcije. Niti sledu o občutljivosti za te reči, ki se danes, ob neki efemerni zadevi, tako zborno manifestira.

Kakor da bi uradniška in medijska smetana že takrat vedela, čemu in kateri oblastniški »frakciji« je objava udba-neta služila…

 

 

Andrej Lenarčič, poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta