Pablo Software Solutions
O naseljevalski in preseljevalski obsedenosti
© Andrej Lenarčič, 2010
Spoštovani!

Razstave, o katerih marnjata ugledna zgodovinarja, nisem - in ne bom - videl. Zato o njej in o oceni ne rečem ničesar. Videl, slišal in čutim pa, kar proizvajata ugledneža za moj, mojih otrok in vseh državljank in državljanov denar. Ostajam le pri naseljevalski in preseljevalski obsedenosti. Ni ga, ki bi ne opazil, da se ljudje bolj ali manj selijo. Toda postavljati kot znanstveno utemeljeno govorjenje o preseljevanju celih etnij le na podlagi nekih najdb, ki govorijo o spremenjenih običajih in navadah, je tako, kot govoričiti, da so v devetnajstem stoletju v naših krajih živeli konjevodci ("Bečki konjušari"?), potem so se naselili od nekod šoferji, pa taki s trajno ondulacijo, vmes so pridrveli neki komunisti, sedaj pa harajo po izropani deželi neki klerokapitalisti. Neskončno več dokazov nahaja znanost za takšne trditve, kot pa jih morejo pokazati rovokopači za prihajaštvo naših prednikov. Verjamem pa, da je trditi to ali ono enako perverzno.
Naravno je, da okolje izdatno soustvarja etnijo. Ni ga, ki bi ne vedel, da so običaje in navade v naših krajih določale - in še določajo - okoliščine, pogoji preživetja, komunikacije. In seveda vplivi od drugod. In seveda taki in onaki prišleki. A ti in oni, vsi, ki tod ostajajo, postajajo etnija tukajšnje sorte. Danes jim pravimo Slovenci.
Pa naj dobro plačana strokovnjaka marnjata kar hočeta, resnica je in ostane, da je vse, kar se je nakopičilo v tej naši deželi skozi zgodovino, naša dediščina, da sta nas ta dediščina in okolje (iz)oblikovala, da moramo te reči poznati, sprejeti kot svoje in jih spoštovati.
Nič kaj slavljeni (!) slovenski pesnik je odločno pribil: "Kdor ne spoštuje se sam, podlaga je tujčevi peti"!
Enkrat je treba narediti konec shizofrenemu odnosu do lastne preteklosti. Seveda lahko tak ali onak strokovnjak govoriči tudi, da smo Slovenci v te kraje "pridrli v krdelih" - kot živali(!) - a če že, naj to počne za svoj denar, ne za denar slovenskih davkoplačevalcev. Predvsem pa naj se ne skriva za paravanom akademske bleščave.
Andrej Lenarčič
(objavljeno v Mladini, 26. januarja 2008)